torstai 27. lokakuuta 2011

Olutsanastoa

Tulipahan tuossa mieleen eräs toteuttamiskelpoinen ajatus, kun tuli hankittua Olutmaailma-kirja. Josko voisi silloin tällöin julkaista merkinnän jostain tietystä termistä tai/ja sanasta? Tai siis jonkun termin määritelmä etc.

Esimerkiksi sana lambik ja kriek. Pari kertaa on tullut puheeksi kirsikkaolut, joka siis kuuluu lambik-oluisiin. Kriek-termillä tarkoitetaan kirsikkaolutta (kirsikalla maustettu tai siitä valmistettu olut).

Lambik (tai lambic) on belgialainen hedelmä- tai marjaolut, olut joka on tehty marjoista tai maustettu marjoilla/marjamehuilla. Lisäksi valmistusprosessissa on käsittääkseni hieman eroavaisuutta "normaaliin" oluenvalmistukseen.
"Oluen panemisen yhteydessä ei käytetä perinteistä panimohiivakantaa. Olut saa käymiseen tarvittavat hiivasolut ilmassa leijailevista itiöistä. Lambic on maultaan hieman hapan ja siinä on hyvin vähän hiilihappoa. Lambicin eri muunnokset tunnetaan nimillä kriek, faro, framboise ja gueuze.

On olutlaji, jota valmistetaan ainoastaan Belgiassa, Senne-joen laaksossa Pajottenlandin seutukunnalla Brysselin länsipuolella. Erikoispiirre on se, että olutvierteeseen ei lisätä ollenkaan hiivaa, vaan olutpanimon ullakolla olevassa suuressa matalassa altaassa villihiivat ja muut pieneliöt saavat aikaan oluen spontaanikäymisen. Tämä voidaan tehdä vain loka-toukokuun välisenä aikana, jolloin ilma on riittävän viileää. Puhdas lambic on yleensä erittäin hapanta.

Käymisen alettua olut siirretään kypsymään vanhoihin tammi- tai pähkinäpuutynnyreihin, jossa sitä pidetään yhdestä kolmeen vuotta. Näin syntyy puhdasta lambicia, perusraaka-ainetta varsinaisille kaupallisille oluille.

Maltaina lambicissa käytetään mallasohraa (~70 prosenttia) ja mallastamatonta vehnää (~30 prosenttia). Lambicissa käytettävä humala on yleensä vähintään kolme vuotta vanhaa. Tällaisessa humalassa ei ole enää oluen katkeruutta lisääviä aineita.
"
Linkit
- Wikipedia: Lambic
- Oluthuone: Lambic-oluet

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti